Apr 9, 2013

Kids' April Activities - Όλες οι παιδικές δραστηριότητες για τον Απρίλη

Updated April 2014
 
April is all about colors and crafts. Enjoy our April projects (so far):
  • a dollhouse from recycled paper milk carton with the napkin technique which we learned watching a video at the amazing blog aneraida
  • sensory activities for toddlers and fingerpaint with the use of colored water in sealed plastic bags of different surfaces - a great activity not only for developing the sense of touch, but for motor skills as well (you may find more activities for toddlers here
  • play building for kids, using various materials, from lego and jenga to sand, sticks and stones
  • making the kids' own garden, planting, decorating, watering the flowers
  • making home-made icecream with milk and nutella, very easy to do and taste so good! 
     
Have fun and stay tuned for more spring activities!   


Έφτασα κι εγώ στο σημείο να αποδεχτώ ότι όντας μαμά, ιατρός, εν μέσω συγγραφής ενός διδακτορικού και μακριά από γιαγιάδες, παππούδες ή άλλο χέρι βοηθείας, αδυνατώ να γράφω καθημερινά και στο μπλογκ μου.. Αποφάσισα λοιπόν να συνοψίσω όλες τις δραστηριότητες που έχουμε κάνει αυτό τον μήνα σε μία ανάρτηση και ιδού! Αυτό το μπλογκ δημιουργήθηκε άλλωστε προς έμπνευση των πολυάσχολων, εργαζόμενων γονέων, ότι ΝΑΙ έχουμε χρόνο για τα παιδιά μας και πώς μπορούμε να τους τον διαθέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θυμάμαι όταν φοιτούσα στην ιατρική σχολή στην Αθήνα, μου είχε πει κάποια φορά η τότε επιμελήτριά μου: "Καλλιόπη, η θεραπεία για τον ασθενή είναι ένα μέρος φαρμακευτική αγωγή και τρία μέρη αγάπη!" Και εγώ με τη σειρά μου θα κάνω μία παραλλαγή και θα πω ότι η ανάπτυξη των παιδιών μας είναι ένα μέρος τα γονίδια που έχουν κληρονομήσει και τρία μέρη το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν -ο χρόνος και τα ερεθίσματα που τους παρέχουμε ως γονείς-.

O Aπρίλης μέχρι τώρα είχε πολύ χρώμα και κατασκευές:

Εμπνευστήκαμε από το καταπληκτικό μπλογκ aneraida και φτιάξαμε ένα καλοκαιρινό κουκλόσπιτο με την τεχνική χαρτοπετσέτας. Ως βάση χρησιμοποιήσαμε ένα χάρτινο κουτί από βρεφικό γάλα το οποίο ανακυκλώθηκε σε κουκλόσπιτο.. Πρώτη απόπειρα με την τεχνική αυτή και εγώ και η κόρη μου καθίσαμε και απασχοληθήκαμε με τις ώρες, πολύ μας άρεσε!

Creating a dollhouse from recycled paper milk carton with the napkin technique

Για το μικρό μου ζουζούνι, δημιούργησα μία επιφάνεια για εξερεύνηση και ανάπτυξη των αισθήσεων. Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν υδατοδιαλυτό χρώμα κατάλληλο για παιδιά και διαφανείς σακούλες με διαφορετική υφή -σκληρή, μαλακή, με φυσαλλίδες κτλ.-. Η μικρή μου μπουσούλησε επάνω, έπιασε, περιεργάστηκε, ενώ η μεγάλη το βρήκε διασκεδαστικό να κάνει ζωγραφική με το δάκτυλο (finger painting). Ωραία δραστηριότητα και καθαρή, σε αντίθεση με τη ζωγραφική με σφουγγάρι που ναι μεν έπεσε πολύ γέλιο, αλλά και πολύ πλύσιμο μετά!

Sensory activity and fingerpaint for toddlers - Colored water in sealed plastic bags

 Η μεγάλη μου κόρη δείχνει τελευταία μεγάλο ενδιαφέρον για κατασκευές. Ωραία, λέω, μπορεί να γίνει αρχιτέκτονας το παιδί και ακολούθησα κι εγώ τις αρχές montessori, να αναπτύξω δηλαδή το ενδιαφέρον της ακόμη περισσότερο δίνοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα. Παίζει και δημιουργεί σε lego, jenga αλλά και στην άμμο με ξύλα και πέτρες.

Play building with various materials

Φυτέψαμε τα ανοιξιάτικα λουλούδια μας! Η μικρή διάλεξε τα γλαστράκια, έβαλε το χώμα, τα λουλούδια, τα πότισε και συνεχίζει, καθώς είναι ο κήπος της λέει.. Και διακοσμήσαμε με κορδέλες και πασχαλίτσες..

Planting flowers and decorating

Και για να σας γλυκάνω, κράτησα το πιο γλυκό για το τέλος. Φτιάξαμε παγωτά με γάλα και νουτέλα, πανεύκολα (τα έκανε μόνη της η τρίχρονη κόρη μου) και πολύ γευστικά!


Home-made icecream from my 3-year old daughter made of milk and nutella


Ελπίζω να σας έφτιαξα το κέφι, καλή μέρα να έχετε με πολλά πολλά χαμόγελα!!


 

12 comments:

  1. Απίθανη ανάρτηση! για μένα που όλο ψάχνομαι τι να φτιάξω με την ταλιμπανουλα, απλά τέλεια! και οι φωτογραφίες σου τοσο επαγγελματικές!
    Το παγωτο με γάλα και νουτελα πως ακριβώς το κάνατε;; απλα ανακατευοντας τα δυο αυτα υλικά?

    Καλη συνέχεια με τις κατασκευές σας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ talibanoula, χαίρομαι που σου άρεσε! Για το παγωτό όπως είπες απλά ανακατεύοντας τα υλικά. Επειδή ήθελε να το κάνει η μικρή μόνη της, ζέστανα πριν το γάλα για να ανακατευτεί πιο εύκολα με τη νουτέλα, βάζεις όση νουτέλα χρειάζεται για να πάρει το χρώμα που βλέπεις στη φώτο. Για τις φωτογραφίες, είναι όλες τραβηγμένες από το κινητό μου, το οποίο το έχω συνέχεια μαζί μου, ό,τι κι αν κάνω με τις μικρές, είναι να πιάσεις τη στιγμή! Φιλάκια, καλή συνέχεια και στις δικές σας δημιουργίες!!

      Delete
  2. Πολύ καλή ανάρτηση και θα συμφωνήσω με την Μάχη για τις φωτό! Όλες οι κατασκευές είναι υπέροχες και όχι απλά μας έφτιαξες την διάθεση, αλλά μας ξεσήκωσες κανονικά! Αυτό με το κουκλόσπιτο το λάτρεψα. Με ενδιαφέρει πολύ και θα το δοκιμάσω αμέσως μόλις μπορέσω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ Σίνα, εσύ είσαι πρωτοπόρος στο να μας ξεσηκώνεις με τις αναρτήσεις σου..:) Το κουκλόσπιτο πήγε όντως καλύτερα από ότι περίμενα, το μόνο πρόβλημα ήταν ότι έμειναν λίγες ζάρες που από ότι κατάλαβα και από την ανεράιδα, είναι συχνό φαινόμενο..χαχα.. Θα ανεβάσω και άλλες φώτο μόλις βρω λίγο χρόνο.. Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Delete
  3. Το παγωτάκι σου με λίγωσε νυχτιάτικα...... Καλώς σε βρήκα και εγώ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλωσηρθες :) Εμεις τα τιμησαμε δεοντως!! Φιλακια!!

      Delete
  4. Πολύ καλή ανάρτηση! Ωραίες ιδέες! Μου άρεσαν πολύ τα λόγια της επιμελήτριάς σου αλλά με συγκίνησαν και τα δικά σου!
    kathy by anthomeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Kathy μου! Είσαι πάντα τόσο γλυκειά! Φιλάκια!!

      Delete
  5. ολες οι ιδεες ειναι καταπληκτικες!πραγματικα η αγαπη κανει ιατρικα θαυματα, ας την προσφερουμε απλοχερα, οχι μονο στα παιδια μας αλλα σε ολους οσους την εχουν αναγκη!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσαν! Έτσι είναι με αγάπη καταφέρνουμε το ακατόρθωτο! Φιλάκια!!

      Delete
  6. Πόσο γλυκό και χαριτωμένο είναι το ιστολόγιό σου....Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα καλά σου λόγια καθώς και για τον κόπο που έκανες να με ειδοποιήσεις! Με κάνεις πολύ πολύ χαρούμενη!!! Το κουκλόσπιτο είναι εξαιρετικό, όπως και όλες οι ιδέες που προτείνεις, αλλά και ο τρόπος που τις υποστηρίζεις! Να χαίρεσαι πάντοτε τα παιδάκια σου και να είστε πάντα δημιουργικές και ευτυχισμένες!! Θα τα λέμε....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ, πολύ συγκινήθηκα με τα λόγια σου ανεράιδα που μας έχεις μαγέψει με το μπλογκ σου και καθόμαστε εγώ και η κόρη μου και απολαμβάνουμε, ή μάλλον εγώ απολαμβάνω προσπαθώντας να μάθω και η κόρη μου ρωτάει, τί είναι αυτό μαμά και τί είναι αυτό μαμά..:) Είσαι καταπληκτική, μπράβο!! Να είσαι καλά, θα τα λέμε! Φιλάκια!!

      Delete