Jul 21, 2012

Playdough and child development - Παίζοντας με την πλαστελίνη βελτιώνει τη λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό



Playdough is the precursor of drawing, handwriting, playing an instrument and all other activities and handcraft requiring articulation of the fingers. This is an activity that your child can start at an early age, usually around two years of age, even earlier if he/she has stopped putting things into the mouth.

Playdough is fun for both kids and adults. And so much more! This play meets children's needs in four areas of development; physical, cognitive, emotional, and social.

Rolling, squishing, cutting and sculpting are complex fine motor movements that originate from the frontal lobe of the cerebral cortex. Playdough improves these fine motor skills as well as the bilateral coordination skills required in these fine motor activities which are controlled by the basal ganglia and cerebellum.

Playdough also improves the hand-eye coordination, which is the coordinated vision and hand movement to execute a task, mainly controlled by the cerebellum. Training your child’s hand-eye coordination promotes the child’s literacy skills, while setting the basis for your child’s later career as, for instance, a professional tennis player.

And remember! Have fun!

Suggested reading
Playdough: 50 years' old, and still gooey, fun, and educational. Child Health Alert; 2006.




Το παιχνίδι με την πλαστελίνη θεωρείται ο πρόδρομος της ζωγραφικής, της γραφής, της ενασχόλησης με μουσικά όργανα και όλων των δραστηριοτήτων και της χειροτεχνίας που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς των δακτύλων.  Πρόκειται για μια δραστηριότητα την οποία μπορεί να ξεκινήσει το παιδί σας ήδη από νεαρή ηλικία, περίπου από δύο χρονών, ή και νωρίτερα εφόσον έχει σταματήσει να τοποθετεί αντικείμενα ανεξέλεγκτα στο στόμα.

Τα παιχνίδια με την πλαστελίνη είναι διασκεδαστικά για μικρούς και μεγάλους. Αλλά πέρα από τη διασκέδαση, προάγουν την ανάπτυξη του παιδιού σε τέσσερις βασικούς άξονες: το σωματικό, το συναισθηματικό, τον κοινωνικό και τον νοητικό. Δύο από τις βασικότερες αναπτυξιακές δυνατότητες της πλαστελίνης είναι η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και του συντονισμού χεριού-ματιού.

Πλάθοντας και κόβωντας την πλαστελίνη, δημιουργώντας μπάλες και φιδάκια, εκτελούμε σύνθετες λεπτές κινήσεις που ελέγχονται από το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Το παιχνίδι με την πλαστελίνη βελτιώνει αυτές τις λεπτές κινήσεις των δακτύλων καθώς και τις δεξιότητες συντονισμού που ελέγχονται από τα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου και την παρεγκεφαλίδα.

Το παιχνίδι με την πλαστελίνη βελτιώνει και το συντονισμό χεριού-ματιού που είναι η συντονισμένη κίνηση χεριού με την όραση για την εκτέλεση μίας δραστηριότητας. Αυτή η συντονισμένη κίνηση ελέγχεται από την παρεγκεφαλίδα. Εκπαιδεύοντας το συντονισμό χεριού-ματιού προάγετε τον αλφαβητισμό στο παιδί  σας, ενώ ταυτόχρονα θέτετε τη βάση για μία λαμπρή μελλοντική καριέρα, όπως π.χ. ως πρωταθλητή του τένις!

Και να θυμάστε, διασκεδάστε το!

No comments:

Post a Comment